ابر مرموز در آسمان ايران





























نگاهی به فراسوی آسمان

 

پديده مرموز در آسمان ايران
عكس از بابك امين تفرشي

شامگاه جمعه علاقمنداني كه در جستجوي ماه در افق غربي آسمان بودند با تعجب ابري درخشان را مشاهده كردند كه منطقه بزرگي از آسمان را پوشانده بود و به تدريج نيز پر نور تر ميشد.

گزارش هاي مشاهده اين پديده ناشناخته از خرم آباد , عسلويه، سعادت شهر، سمنان، تخت سليمان، تهران، رشت، همدان، اردبيل، پارس‌آباد، زنجان، شفت و کرمانشاه نيز دريافت شده است.

پوريا ناظمي، منجم آماتور  که شامگاه جمعه همراه تعداد ديگري از منجمان و عکاسان نجومي براي رصد هلال ماه جمادي الثاني به ارتفاعات ديزين در حوالي تهران رفته و شاهد اين پديده بوده است به خبرنگار علمي ايسنا گفت: در حدود ساعت 20 و 55 دقيقه شامگاه جمعه در حالي که تنها چند ثانيه از ظهور ماهواره ايريديومي درخشان در افق شمالي گذشته بود توده اي درخشان و کوچک در افق غربي و در کنار ستارگان راس صورت فلکي جوزا، در آسمان ظاهر شد که با رنگ سفيد مايل به آبي مي درخشيد اين توده در هنگام ظهور تقريبا در سمت 308 درجه و ارتفاعي کمتر از 10 درجه قرار داشت.

وي افزود: اندکي بعد از ظهور اين توده کم کم بر درخشش آن افزوده شد تا اينکه حدود دو دقيقه بعد به درخششي معادل قدر مجموع 6- رسيد کم کم اين توده که ياد آور شکل گيري دنباله دارها در سرعتي بسيار سريع بود از ناحيه قاعده مخروط خود که رو به آسمان بود گسترش پيدا کرد و سرانجام حدود 12 دقيقه بعد در افق جنوبي و در آلودگي نوري تهران از نظرها محو شد.

ناظمي با بيان اين که بلافاصله، گزارش هاي مشابهي از سراسر ايران از منطقه عسلويه، سعادت شهر، سمنان، تخت سليمان، غرب تهران و کرمانشاه نيز دريافت شد که همين رويداد در موقعيتي مشابه در اين مناطق نيز رصد شده است اظهار داشت: بلافاصله بررسي اين موضوع با ارسال عکس ها به مراجع گوناگون و همينطور رايزني هاي گسترده با مراکز مرتبط آغاز شد.

با توجه به ارتفاع و اختلاف منظر اين پديده مطمئنيم که منشاء آن در خارج جو بوده است که جدي ترين سناريو ها درباره اين رويداد به ورود قطعه اي از يک دنباله دار به جو زمين يا ورود ماهواره اي در حال سقوط مربوط مي شد. برخي گزارش ها از وجود نقطه اي نوراني در زير مخروط نور حکايت داشت که با بررسي عکس ها و مشخص شدن اين درخش در اين عکس ها، فرضيه مربوط به ارتباط اين نور با ماهواره ها تقويت شد.

وي خاطرنشان کرد:تماس هاي بعدي با اعضا گروه غير حرفه يي رصد ماهواره ها، بررسي مدار هاي ممکن براي چنين پرتابه اي، بررسي تمام پرتاب هاي فضايي که در 24 ساعت قبل از آن رخ داده است و همچنين بررسي گذر تمام ماهواره هاي بزرگ مقياس در آن بازه زماني، فعاليتهاي بعدي بود که صورت گرفت.


مهندس
شهرام يزدان‌پناه، مدير روابط عمومي سازمان فضايي ايران  در مصاحبه با ايسنا ضمن كم‌نظير خواندن اين پديده كه به گفته وي مشابه آن پيش از اين تنها يك بار در كشور استراليا گزارش شده است، گفت: محتمل‌ترين گزينه در توجيه اين پديده بروز اشکالي در مرحله‌ دوم موشك اطلس 5 است. اين موشک حدود ساعت 16 روز جمعه از پايگاه فضايي پرتاب شده كه ظاهرا پيش از قرار دادن ماهواره در مدار با نشت گسترده در مخازن اكسيژن و هيدروژن مواجه شده است.

وي خاطرنشان کرد: براساس اين فرضيه به نظر مي‌رسد ابر مشاهده شده ناشي ازپخش سوخت موشک (هيدروژن يا اكسيژن) قبل از رسيدن موشك به افق ايران باشد که در اثر بازتابش نور خورشيد به صورت ابري درخشان بروز کرده است. البته اين احتمال هنوز به قطعيت نرسيده و گروه كاري كه از روز شنبه در سازمان فضايي تشكيل شده، كار گسترده‌اي را بر روي پارامترها و ابعاد مختلف اين قضيه آغاز كرده است.

يزدان پناه تصريح کرد: گروه كاري سازمان فضايي در حال حاضر مشغول بررسي پارامترهاي مختلف مداري، سرعت و شكل انتشار گاز ايجاد شده در اثر بروز مشكل احتمالي در موشك اطلس هستند كه فكر مي‌كنم طي يك هفته تا 10 روز آينده به پاسخي قانع‌كننده در اين زمينه برسيم.

وي درباره‌ سرنوشت ماهواره‌ي حمل شده با موشك اطلس 5 گفت: سازمان پرتابگر ماهواره از موفقيت در پرتاب و استقرار آن در مدار تعيين شده خبر داده ولي برخي گزارش‌هاي غيررسمي حاكي از عدم استقرار ماهواره در مدار برنامه‌ريزي شده است كه فرضيه‌ي نشت سوخت از موشك را تقويت مي‌كند.

مدير روابط عمومي سازمان فضايي ايران در عين حال به ايسنا گفت: ابعاد گسترده‌ي ابر مشاهده شده  احتمال اين‌كه ناشي از نشت سوخت در مرحله‌اي از ماموريت يك موشك باشد را با ترديدهايي مواجه مي‌كند.  يزدانپناه در پايان تاکيد کرد: سازمان فضايي ايران به عنوان نهادي ملي در عرصه‌ي فضا خود را در قبال چنين پديده‌هايي و پاسخگويي در زمينه‌ي آنها به مردم مسوول مي‌داند.

گفتني است، رصدگران ايراني که شامگاه ديشب در مناطق مختلف کشور براي رصد هلال بحراني ماه جمادي الثاني رفته بودند از مشاهده ابري ناشناخته به صورت توده اي درخشان و کوچک در افق غربي خبر دادند که بررسي گروهي از متخصصان براي شناسايي ماهيت اين پديده برون جوي ادامه دارد.

به گزارش ايسنا، اين پديده که شگفتي اين منجمان را برانگيخته به صورت توده اي درخشان و کوچک در افق غربي و در کنار ستارگان راس صورت فلکي جوزا، در آسمان ظاهر شده که با رنگ سفيد مايل به آبي مي درخشيده است.  گزارش و عکس هايي از اين رويداد که ديشب توسط منجمان ايراني تهيه شده بود،به فاصله يك روز در سايت نجومي معتبر 
spaceweather
  منتشر شده است.


نوشته شده در دو شنبه 3 بهمن 1390برچسب:,ساعت توسط احسان|


آخرين مطالب
Design By : Pars Skin